شبکه های کامپیوتری
درس شبکه های کامپیوتری نیز یکی از دروس دوره کارشناسی رشته های مهندسی برق میباشد که به تشریح مقدماتی از این مبحث مهم می پردازد.
مطالب ارایه شده در این پست
- تاریخچه شبکه های کامپیوتری
- دلایل استفاده از شبکه
- مدل های شبکه
- انواع توپولوژی شبکه
- انواع شبکه بر اساس حوزه جغرافیایی
- اشنایی با مدل های شبکه (OSI)
با ما در ادامه مطلب همراه باشید ...
تاریخچه شبکه های کامپیوتری:
در سال ۱۹۵۷ نخستین ماهواره، یعنی اسپوتنیک توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق
به فضا پرتاب شد. در همین دوران رقابت سختی از نظر تسلیحاتی بین دو ابرقدرت
آن زمان جریان داشت و دنیا در دوران رقابت سختی از نظر تسلیحاتی بین دو
ابر قدرت آن زمان جریان داشت و دنیا در دوران جنگ سرد به سر می برد. وزارت
دفاع امریکا در واکنش به این اقدام رقیب نظامی خود، آژانس پروژه های
تحقیقاتی پیشرفته یا آرپا (ARPA) را تاسیس کرد.
یکی از پروژه های مهم این آژانس تامین ارتباطات در زمان جنگ جهانی احتمالی تعریف شده بود. در همین سال ها در مراکز تحقیقاتی غیر نظامی که بر امتداد دانشگاه ها بودند، تلاش برای اتصال کامپیوترها به یکدیگر در جریان بود. در آن زمان کامپیوتر های Mainframe از طریق ترمینال ها به کاربران سرویس می دادند. در اثر اهمیت یافتن این موضوع آژانس آرپا (ARPA) منابع مالی پروژه اتصال دو کامپیوتر از راه دور به یکدیگر را در دانشگاه MIT بر عهده گرفت.
در اواخر سال ۱۹۶۰ اولین شبکه کامپیوتری بین چهار کامپیوتر که دو تای آنها در MIT، یکی در دانشگاه کالیفرنیا و دیگری در مرکز تحقیقاتی استنفورد قرار داشتند، راه اندازی شد. این شبکه آرپانت نامگذاری شد. در سال ۱۹۶۵ نخستین ارتباط راه دور بین دانشگاه MIT و یک مرکز دیگر نیز برقرار گردید.
در سال ۱۹۷۰ شرکت معتبر زیراکس یک مرکز تحقیقاتی در پالوآلتو تاسیس کرد. این مرکز در طول سال ها مهمترین فناوری های مرتبط با کامپیوتر را معرفی کرده است و از این نظریه به یک مرکز تحقیقاتی افسانه ای بدل گشته است. این مرکز تحقیقاتی که پارک (PARC) نیز نامیده می شود، به تحقیقات در زمینه شبکه های کامپیوتری پیوست. تا این سال ها شبکه آرپانت به امور نظامی اختصاص داشت، اما در سال ۱۹۲۷ به عموم معرفی شد. در این سال شبکه آرپانت مراکز کامپیوتری بسیاری از دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را به هم متصل کرده بود. در سال ۱۹۲۷ نخستین نامه الکترونیکی از طریق شبکه منتقل گردید.
در این سال ها حرکتی غیر انتفاعی به نام MERIT که چندین دانشگاه بنیان گذار آن بوده اند، مشغول توسعه روش های اتصال کاربران ترمینال ها به کامپیوتر مرکزی یا میزبان بود. مهندسان پروژه MERIT در تلاش برای ایجاد ارتباط بین کامپیوتر ها، مجبور شدند تجهیزات لازم را خود طراحی کنند. آنان با طراحی تجهیزات واسطه برای مینی کامپیوتر DECPDP-۱۱ نخستین بستر اصلی یا Backbone شبکه کامپیوتری را ساختند. تا سال ها نمونه های اصلاح شده این کامپیوتر با نام PCP یا Primary Communications Processor نقش میزبان را در شبکه ها ایفا می کرد. نخستین شبکه از این نوع که چندین ایالت را به هم متصل می کرد Michnet نام داشت.
روش اتصال کاربران به کامپیوتر میزبان در آن زمان به این صورت بود که یک نرم افزار خاص بر روی کامپیوتر مرکزی اجرا می شد. و ارتباط کاربران را برقرار می کرد. اما در سال ۱۹۷۶ نرم افزار جدیدی به نام Hermes عرضه شد که برای نخستین بار به کاربران اجازه می داد تا از طریق یک ترمینال به صورت تعاملی مستقیما به سیستم MERIT متصل شوند.این، نخستین باری بود که کاربران می توانستند در هنگام برقراری ارتباط از خود بپرسند: کدام میزبان؟
از وقایع مهم تاریخچه شبکه های کامپیوتری، ابداع روش سوئیچینگ بسته ای یا Packet Switching است. قبل از معرفی شدن این روش از سوئیچینگ مداری یا Circuit Switching برای تعیین مسیر ارتباطی استفاده می شد. اما در سال ۱۹۷۴ با پیدایش پروتکل ارتباطی TCP/IP از مفهوم Packet Switching استفاده گسترده تری شد. این پروتکل در سال ۱۹۸۲ جایگزین پروتکل NCP شد و به پروتکل استاندارد برای آرپانت تبدیل گشت. در همین زمان یک شاخه فرعی بنام MILnet در آرپانت همچنان از پروتکل قبلی پشتیبانی می کرد و به ارائه خدمات نظامی می پرداخت. با این تغییر و تحول، شبکه های زیادی به بخش تحقیقاتی این شبکه متصل شدند و آرپانت به اینترنت تبدیل گشت. در این سال ها حجم ارتباطات شبکه ای افزایش یافت و مفهوم ترافیک شبکه مطرح شد.
مسیر یابی در این شبکه به کمک آدرس های IP به صورت ۳۲ بیتی انجام می گرفته است. هشت بیت اول آدرس IP به شبکه های محلی تخصیص داده شده بود که به سرعت مشخص گشت تناسبی با نرخ رشد شبکه ها ندارد و باید در آن تجدید نظر شود. مفهوم شبکه های LAN و شبکه های WAN در سال دهه ۷۰ میلادی از یکدیگر تفکیک شدند. در آدرس دهی ۳۲ بیتی اولیه، بقیه ۲۴ بیت آدرس به میزبان در شبکه اشاره می کرد.
در سال ۱۹۸۳ سیستم نامگذاری دامنه ها (Domain Name System) به وجود آمد و اولین سرویس دهنده نامگذاری (Name Server) راه اندازی شد و استفاده از نام به جای آدرس های عددی معرفی شد. در این سال تعداد میزبان های اینترنت از مرز ده هزار عدد فراتر رفته بود.
دلایل استفاده از شبکه:
1- استفاده مشترک از منابع: استفاده مشترک از یک منبع اطلاعاتی یا امکانات جانبی رایانه ، بدون توجه به محل جغرافیایی هریک از منابع را استفاده از منابع مشترک گویند.
2- کاهش هزینه: متمرکز نمودن منابع واستفاده مشترک از آنها وپرهیز از پخش آنها در واحدهای مختلف واستفاده اختصاصی هر کاربر در یک سازمان کاهش هزینه را در پی خواهد داشت .
3- قابلیت اطمینان: این ویژگی در شبکه ها بوجود سرویس دهنده های پشتیبان در شبکه اشاره می کند ، یعنی به این معنا که می توان از منابع گوناگون اطلاعاتی وسیستم ها در شبکه نسخه های دوم وپشتیبان تهیه کرد ودر صورت عدم دسترسی به یک از منابع اطلاعاتی در شبکه " بعلت از کارافتادن سیستم " از نسخه های پشتیبان استفاده کرد. پشتیبان از سرویس دهنده ها در شبکه کارآیی،، فعالیت وآمادگی دایمی سیستم را افزایش می دهد.
4- کاهش زمان: یکی دیگر از اهداف ایجاد شبکه های رایانه ای ، ایجاد ارتباط قوی بین کاربران از راه دور است ؛ یعنی بدون محدودیت جغرافیایی تبادل اطلاعات وجود داشته باشد. به این ترتیب زمان تبادل اطلاعات و استفاده از منابع خود بخود کاهش می یابد.
5- قابلیت توسعه: یک شبکه محلی می تواند بدون تغییر در ساختار سیستم توسعه یابد وتبدیل به یک شبکه بزرگتر شود. در اینجا هزینه توسعه سیستم هزینه امکانات وتجهیزات مورد نیاز برای گسترش شبکه مد نظر است.
6- ارتباطات: کاربران می توانند از طریق نوآوریهای موجود مانند پست الکترونیکی ویا دیگر سیستم های اطلاع رسانی پیغام هایشان را مبادله کنند ؛ حتی امکان انتقال فایل نیز وجود دارد.
مدل های شبکه:
در یک شبکه ، یک کامپیوتر می تواند هم سرویس دهنده وهم سرویس گیرنده باشد.
یک سرویس دهنده (Server) کامپیوتری است که فایل های اشتراکی وهمچنین سیستم
عامل شبکه که مدیریت عملیات شبکه را بعهده دارد - را نگهداری می کند.
برای آنکه سرویس گیرنده " Client" بتواند به سرویس دهنده دسترسی پیدا کند ،
ابتدا سرویس گیرنده باید اطلاعات مورد نیازش را از سرویس دهنده تقاضا کند.
سپس سرویس دهنده اطلاعات در خواست شده را به سرویس گیرنده ارسال خواهد
کرد.
سه مدل از شبکه هایی که مورد استفاده قرار می گیرند ، عبارتند از :
1 - شبکه نظیر به نظیر
2 - شبکه مبتنی بر سرویس دهنده
3 - شبکه سرویس دهنده / سرویس گیرنده
مدل شبکه نظیر به نظیر:
در این شبکه ایستگاه ویژه ای جهت نگهداری فایل های اشتراکی وسیستم عامل
شبکه وجود ندارد. هر ایستگاه می تواند به منابع سایر ایستگاه ها در شبکه
دسترسی پیدا کند. هر ایستگاه خاص می تواند هم بعنوان Server وهم بعنوان
Client عمل کند. در این مدل هر کاربر خود مسئولیت مدیریت وارتقاء دادن نرم
افزارهای ایستگاه خود را بعهده دارد. از آنجایی که یک ایستگاه مرکزی برای
مدیریت عملیات شبکه وجود ندارد ، این مدل برای شبکه ای با کمتر از 10
ایستگاه بکار می رود .
مدل شبکه مبتنی بر سرویس دهنده:
در این مدل شبکه ، یک کامپیوتر بعنوان سرویس دهنده کلیه فایل ها ونرم
افزارهای اشتراکی نظیر واژه پرداز ها، کامپایلرها ، بانک های اطلاعاتی
وسیستم عامل شبکه را در خود نگهداری می کند. یک کاربر می تواند به سرویس
دهنده دسترسی پیدا کرده وفایل های اشتراکی را از روی آن به ایستگاه خود
منتقل کند.
مدل سرویس دهنده / سرویس گیرنده:
در این مدل یک ایستگاه در خواست انجام کارش را به سرویس دهنده ارائه می
دهد وسرویس دهنده پس از اجرای وظیفه محوله ، نتایج حاصل را به ایستگاه در
خواست کننده عودت می دهد. در این مدل حجم اطلاعات مبادله شده شبکه ، در
مقایسه با مدل مبتنی بر سرویس دهنده کمتر است واین مدل دارای کارایی
بالاتری می باشد.
توپولوژی شبکه چیست؟
سبک هندسی استفاده شده در اتصال کامپیوتر ها را توپولوژی گویند. توپولوژی پیاده سازی شده برای شبکه ها دلایل مختلفی دارند. دلایلی از قبیل هزینه، امکانات و سرعت شبکه.
انتخاب یک توپولوژی خاص نمی تواند بدون ارتباط با محیط انتقال و روش های استفاده از خط مطرح گردد. نوع توپولوژی انتخابی جهت اتصال کامپیوترها به یکدیگر ، مستقیما" بر نوع محیط انتقال و روش های استفاده از خط تاثیر می گذارد.
با توجه به تاثیر مستقیم توپولوژی انتخابی در نوع کابل کشی و هزینه های مربوط به آن ، می بایست با دقت و تامل به انتخاب توپولوژی یک شبکه همت گماشت . عوامل مختلفی جهت انتخاب یک توپولوژی بهینه مطرح می شود. مهمترین این عوامل بشرح ذیل است :
هزینه: هر نوع محیط انتقال که برای شبکه LAN انتخاب گردد، در نهایت می بایست عملیات نصب شبکه در یک ساختمان پیاده سازی گردد. عملیات فوق فرآیندی طولانی جهت نصب کانال های مربوطه به کابل ها و محل عبور کابل ها در ساختمان است . در حالت ایده آل کابل کشی و ایجاد کانال های مربوطه می بایست قبل از تصرف و بکارگیری ساختمان انجام گرفته باشد. بهرحال می بایست هزینه نصب شبکه بهینه گردد.
انعطاف پذیری: یکی از مزایای شبکه های LAN ، توانائی پردازش داده ها و گستردگی و توزیع گره ها در یک محیط است . بدین ترتیب توان محاسباتی سیستم و منابع موجود در اختیار تمام استفاده کنندگان قرار خواهد گرفت . در ادارات همه چیز تغییر خواهد کرد ( لوازم اداری، اتاقها و ... ) . توپولوژی انتخابی می بایست بسادگی امکان تغییر پیکربندی در شبکه را فراهم نماید. مثلا" ایستگاهی را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال و یا قادر به ایجاد یک ایستگاه جدید در شبکه باشیم .
انواع توپولوژی شبکه از لحاظ ساختار:
1- BUS (خطی)
2- STAR (ستاره ای)
3- RING (حلقوی)
4- ترکیبی
توپولوژی BUS:
یکی از رایجترین توپولوژی ها برای پیاده سازی شبکه های LAN است . در مدل
فوق از یک کابل بعنوان ستون فقرات اصلی در شبکه استفاده شده و تمام
کامپیوترهای موجود در شبکه ( سرویس دهنده ، سرویس گیرنده ) به آن متصل می
گردند.
مزایای توپولوژی BUS:
کم بودن طول کابل: بدلیل استفاده از یک خط انتقال جهت اتصال تمام کامپیوترها ، در توپولوژی
فوق از کابل کمی استفاده می شود.موضوع فوق باعث پایین آمدن هزینه نصب و
ایجاد تسهیلات لازم در جهت پشتیبانی شبکه خواهد بود.
ساختار ساده: توپولوژی BUS دارای یک ساختار ساده است . در مدل فوق صرفا" از یک کابل برای انتقال اطلاعات استفاده می شود.
توسعه آسان:
یک کامپیوتر جدید را می توان براحتی در نقطه ای از شبکه اضافه کرد. در
صورت اضافه شدن ایستگاههای بیشتر در یک سگمنت ، می توان از تقویت کننده
هائی به نام Repeater استفاده کرد.
معایب توپولوژی BUS:
مشکل بودن عیب یابی: با اینکه سادگی موجود در تویولوژی BUS امکان بروز اشتباه را کاهش می دهند،
ولی در صورت بروز خطاء کشف آن ساده نخواهد بود. در شبکه هائی که از
توپولوژی فوق استفاده می نمایند ، کنترل شبکه در هر گره دارای مرکزیت نبوده
و در صورت بروز خطاء می بایست نقاط زیادی بمنظور تشخیص خطاء بازدید و
بررسی گردند.
ایزوله کردن خطاء مشکل است: در صورتیکه یک کامپیوتر در توپولوژی فوق دچار مشکل گردد ، می بایست کامپیوتر را در محلی که به شبکه متصل است رفع عیب نمود. در موارد خاص می توان یک گره را از شبکه جدا کرد. در حالتیکه اشکال در محیط انتقال باشد ، تمام یک سگمنت می بایست از شبکه خارج گردد.
ماهیت تکرارکننده ها: در مواردیکه برای توسعه شبکه از تکرارکننده ها استفاده می گردد، ممکن است در ساختار شبکه تغییراتی نیز داده شود. موضوع فوق مستلزم بکارگیری کابل بیشتر و اضافه نمودن اتصالات مخصوص شبکه است .
توپولوژی STAR:
در این نوع توپولوژی همانگونه که از نام آن مشخص است ، از مدلی شبیه "ستاره" استفاده می گردد. در این مدل تمام کامپیوترهای موجود در شبکه معمولا" به یک دستگاه خاص با نام " هاب " متصل خواهند شد.
مزایای توپولوژی STAR:
سادگی سرویس شبکه: توپولوژی STAR شامل تعدادی از نقاط اتصالی در یک نقطه مرکزی است . ویژگی فوق تغییر در ساختار و سرویس شبکه را آسان می نماید.
در هر اتصال یکدستگاه: نقاط اتصالی در شبکه ذاتا" مستعد اشکال هستند. در توپولوژی STAR اشکال در
یک اتصال ، باعث خروج آن خط از شبکه و سرویس و اشکال زدائی خط مزبور است .
عملیات فوق تاثیری در عملکرد سایر کامپیوترهای موجود در شبکه نخواهد گذاشت .
کنترل مرکزی و عیب یابی: با توجه به این مسئله که نقطه مرکزی مستقیما" به هر ایستگاه موجود در شبکه
متصل است ، اشکالات و ایرادات در شبکه بسادگی تشخیص و مهار خواهند گردید.
روش های ساده دستیابی: هر اتصال در شبکه شامل یک نقطه مرکزی و یک گره جانبی است . در چنین حالتی
دستیابی به محیط انتقال جهت ارسال و دریافت اطلاعات دارای الگوریتمی ساده
خواهد بود.
معایب توپولوژی STAR:
زیاد بودن طول کابل: بدلیل اتصال مستقیم هر گره به نقطه مرکزی ، مقدار زیادی کابل مصرف می شود.
با توجه به اینکه هزینه کابل نسبت به تمام شبکه ، کم است ، تراکم در کانال
کشی جهت کابل ها و مسائل مربوط به نصب و پشتیبنی آنها بطور قابل توجهی
هزینه ها را افزایش خواهد داد.
مشکل بودن توسعه:
اضافه نمودن یک گره جدید به شبکه مستلزم یک اتصال از نقطه مرکزی به گره
جدید است . با اینکه در زمان کابل کشی پیش بینی های لازم جهت توسعه در نظر
گرفته می شود ، ولی در برخی حالات نظیر زمانیکه طول زیادی از کابل مورد
نیاز بوده و یا اتصال مجموعه ای از گره های غیر قابل پیش بینی اولیه ،
توسعه شبکه را با مشکل مواجه خواهد کرد.
وابستگی به نقطه مرکزی: در صورتیکه نقطه مرکزی ( هاب ) در شبکه با مشکل مواجه شود ، تمام شبکه غیرقابل استفاده خواهد بود.
توپولوژی RING:
در این نوع توپولوژی تمام کامپیوترها بصورت یک حلقه به یکدیگر مرتبط می
گردند. تمام کامپیوترهای موجود در شبکه ( سرویس دهنده ، سرویس گیرنده ) به
یک کابل که بصورت یک دایره بسته است ، متصل می گردند. در مدل فوق هر گره به
دو و فقط دو همسایه مجاور خود متصل است . اطلاعات از گره مجاور دریافت و
به گره بعدی ارسال می شوند. بنابراین داده ها فقط در یک جهت حرکت کرده و از
ایستگاهی به ایستگاه دیگر انتقال پیدا می کنند.
مزایای توپولوژی RING:
کم بودن طول کابل: طول کابلی که در این مدل بکار گرفته می شود ، قابل مقایسه به توپولوژی BUS
نبوده و طول کمی را در بردارد. ویژگی فوق باعث کاهش تعداد اتصالات (
کانکتور) در شبکه شده و ضریب اعتماد به شبکه را افزایش خواهد داد.
نیاز به فضائی خاص جهت انشعابات در کابل کشی نخواهد بود: بدلیل استفاده از یک کابل جهت اتصال هر گره به گره همسایه اش ، اختصاص محل هائی خاص بمنظور کابل کشی ضرورتی نخواهد داشت .
مناسب جهت فیبر نوری: استفاده از فیبر نوری باعث بالا رفتن نرخ سرعت انتقال اطلاعات در شبکه
است. چون در توپولوژی فوق ترافیک داده ها در یک جهت است ، می توان از فیبر
نوری بمنظور محیط انتقال استفاده کرد.در صورت تمایل می توان در هر بخش
ازشبکه از یک نوع کابل بعنوان محیط انتقال استفاده کرد . مثلا" در محیط های
ادرای از مدل های مسی و در محیط کارخانه از فیبر نوری استفاده کرد.
معایب توپولوژی RING:
اشکال در یک گره باعث اشکال در تمام شبکه می گردد: در صورت بروز اشکال در یک گره ، تمام شبکه با اشکال مواجه خواهد شد. و تا
زمانیکه گره معیوب از شبکه خارج نگردد ، هیچگونه ترافیک اطلاعاتی را روی
شبکه نمی توان داشت .
اشکال زدائی مشکل است: بروز اشکال در یک گره می تواند روی تمام گرههای دیگر تاثیر گذار باشد.
بمنظور عیب یابی می بایست چندین گره بررسی تا گره مورد نظر پیدا گردد.
تغییر در ساختار شبکه مشکل است: در زمان گسترش و یا اصلاح حوزه جغرافیائی تحت پوشش شبکه ، بدلیل ماهیت حلقوی شبکه مسائلی بوجود خواهد آمد .
توپولوژی بر روی نوع دستیابی تاثیر می گذارد: هر گره در شبکه دارای مسئولیت عبور دادن داده ای است که از گره مجاور
دریافت داشته است . قبل از اینکه یک گره بتواند داده خود را ارسال نماید ،
می بایست به این اطمینان برسد که محیط انتقال برای استفاده قابل دستیابی
است .
انواع شبکه بر اساس حوزه جغرافیایی:
1- PAN شبکه های خصوصی (خانگی)
2- LAN شبکه های محلی (کوچک)
3- MAN شبکه های متوسط
4- WAN شبکه های گسترده
شبکه های PAN:
این نوع شبکه های برای ارتباط دو کامپیوتر، دو لب تاپ یا کامپیوتر و لب تاپ بصورت خصوصی و خانگی استفاده می شود.
شبکه های LAN:
حوزه جغرافیائی که توسط این نوع از شبکه ها پوشش داده می شود ، یک محیط
کوچک نظیر یک ساختمان اداری است . این نوع از شبکه ها دارای ویژگی های زیر
می باشند :
- توانائی ارسال اطلاعات با سرعت بالا
- محدودیت فاصله
- قابلیت استفاده از محیط مخابراتی ارزان نظیر خطوط تلفن بمنظور ارسال اطلاعات
- نرخ پایین خطاء در ارسال اطلاعات با توجه به محدود بودن فاصله
شبکه های MAN:
حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود ، در حد و
اندازه یک شهر و یا شهرستان است . ویژگی های این نوع از شبکه ها بشرح زیر
است :
- پیچیدگی بیشتر نسبت به شبکه های محلی
- قابلیت ارسال تصاویر و صدا
- قابلیت ایجاد ارتباط بین چندین شبکه
شبکه های WAN:
حوزه جغرافیائی که توسط این نوع شبکه ها پوشش داده می شود ، در حد و اندازه کشور و قاره است .
ویژگی این نوع شبکه ها بشرح زیر است :
- قابلیت ارسال اطلاعات بین کشورها و قاره ها
- قابلیت ایجاد ارتباط بین شبکه های LAN
- سرعت پایین ارسال اطلاعات نسبت به شبکه های LAN
- نرخ خطای بالا با توجه به گستردگی محدوده تحت پوشش
اشنایی با مدل های شبکه (OSI):
هر فعالیتی در شبکه مستلزم ارتباط بین نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر و اجزای دیگر شبکه است. انتقال اطلاعات بین کامپیوترهای مختلف در شبکه وابسته به انتقال اطلاعات بین بخش های نرم افزاری و سخت افزاری درون هر یک از کامپیوتر هاست. هر یک از فرایند های انتقال اطلاعات را می توان به بخش های کوچک تری تقسیم کرد. هر یک از این فعالیت های کوچک را سیستم عامل براساس دسته ای از قوانین مشخص انجام می دهد. این قوانین را پروتکل می نامند.
پروتکل ها تعیین کننده روش کار در ارتباط بین بخش های نرم افزاری و سخت افزاری شبکه هستند. بخش های نرم افزاری و سخت افزاری تولیدکنندگان مختلف دارای مجموعه پروتکل های متفاوتی می باشند.
برای استاندارد سازی پروتکل های ارتباطی، سازمان استاندارد های بین المللی (ISO) در سال ۱۹۸۴ اقدام به تعیین مدل مرجع OSI یا Open Systems Interconnection نمود. مدل مرجع OSI ارائه دهنده چارچوب طراحی محیط های شبکه ای است. در این مدل، جزئیات بخش های نرم افزاری و سخت افزاری برای ایجاد سهولت انتقال اطلاعات مطرح شده است و در آن کلیه فعالیت های شبکه ای در هفت لایه مدل سازی می شود. هنگام بررسی فرآیند انتقال اطلاعات بین دو کامپیوتر، مدل هفت لایه ای OSI روی هر یک از کامپیوتر ها پیاده سازی می گردد.
در تحلیل این فرآیند ها می توان عملیات انتقال اطلاعات را بین لایه های متناظر مدل OSI واقع در کامپیوتر های مبدا و مقصد در نظر گرفت. این تجسم از انتقال اطلاعات را انتقال مجازی (Virtual) می نامند. اما انتقال واقعی اطلاعات بین لایه های مجاور مدل OSI واقع در یک کامپیوتر انجام می شود.
در کامپیوتر مبدا اطلاعات از لایه فوقانی به طرف لایه تحتانی مدل OSI حرکت کرده و از آنجا به لایه زیرین مدل OSI واقع در کامپیوتر مقصد ارسال می شوند. در کامپیوتر مقصد اطلاعات از لایه های زیرین به طرف بالاترین لایه مدل OSI حرکت می کنند. عمل انتقال اطلاعات از یک لایه به لایه دیگر در مدل OSI از طریق واسطه ها یا Interface ها انجام می شود. این واسطه ها تعیین کننده سرویس هایی هستند که هر لایه مدل OSI می تواند برای لایه مجاور فراهم آورد.
لایه هفت یا بالاترین لایه مدل OSI، لایه کاربرد یا Application است. این
لایه تامین کننده سرویس های پشتیبانی برنامه های کاربردی نظیر انتقال فایل،
دسترسی به بانک اطلاعاتی و پست الکترونیکی است. در کل این لایه مسئول ارتباط با کاربر است.
لایه شش لایه نمایش یا Presentation است. این لایه تعیین کننده فرمت یا
قالب انتقال داده ها بین کامپیوتر های واقع در شبکه است. این لایه در
کامپیوتر مبدا داده هایی که باید انتقال داده شوند را به یک قالب میانی
تبدیل می کند. این لایه در کامپیوتر مقصد اطلاعات را از قالب میانی به قالب
اولیه تبدیل می کند. در این لایه اعمالی همچون فشرده سازی و رمزنگاری انجام می شود.
لایه پنجم در این مدل، لایه جلسه یا Session است. این لایه بر برقراری اتصال بین دو برنامه کاربردی روی دو کامپیوتر مختلف واقع در شبکه نظارت دارد. همچنین تامین کننده همزمانی فعالیت های کاربر نیز هست. در کل این لایه امکان برقراری ارتباط بین دو طرف را مشخص می کند.
لایه چهارم یا لایه انتقال (Transmission) مسئول ارسال و دریافت اطلاعات و کمک به رفع خطاهای ایجاد شده در طول ارتباط است. هنگامی که حین یک ارتباط خطایی بروز دهد، این لایه مسئول تکرار عملیات ارسال داده است.
لایه سوم
در مدل OSI، مسئول آدرس یا نشانی گذاری پیام ها و تبدیل نشانی
های منطقی به آدرس های فیزیکی است. این لایه همچنین مسئول مدیریت بر مشکلات
مربوط به ترافیک شبکه نظیر کند شدن جریان اطلاعات است. این لایه، لایه
شبکه یا Network نام دارد. در کل این لایه وظیفه Routing (مسیر یابی) را بر عهده دارد.
لایه دوم مدل OSI، لایه پیوند داده یا Data Link است. این لایه وظیفه دارد تا
اطلاعات دریافت شده از لایه شبکه را به قالبی منطقی به نام فریم (Frame)
تبدیل کند. در کامپیوتر مقصد این لایه همچنین مسئول دریافت بدون خطای این
فریم ها است. در کل این لایه جهت ایجاد یک ارتباط بدون خطا است.
لایه اول یا لایه زیرین در این مدل، لایه فیزیکی یا Physical است. این لایه اطلاعات را بصورت جریانی از رشته های داده ای و بصورت الکترونیکی روی کابل هدایت می کند. این لایه تعریف کننده ارتباط کابل و کارت شبکه و همچنین تعیین کننده تکنیک ارسال و دریافت داده ها نیز هست. در کل این لایه برای ارسال و دریافت بیت ها به کار میرود.
گرداوری و تنظیم: فرخ کریمی
با تشکر از سایت سرزمین دانلود (منبع)